Liturghie arhierească în biserica din incinta spitalului județean

În Duminica a 32-a după Rusalii (a lui Zaheu), Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a poposit în biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși, a reprezentanților din partea instituției medicale și a bolnavilor din spital.

Cuvântul de învățătură rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a fost despre ,,Simțământul cercetării divine” (în baza citirilor scripturistice: I Tim. 4, Luca 19), învederat în Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, este nutrit cu grijă de credincioși. Chiar din literatura populară reiese umblarea lui Dumnezeu în lume spre cercetarea păsurilor omenești. Pelerinajele însele fiind mărturia dorinței de-a merge pe urma pașilor Mântuitorului. Dumnezeu este însă pretutindeni și pronia sfântă păzește întreaga lume, atât cea văzută cât și cea nevăzută. Apostolul zilei îndrumă pe Timotei, ucenicul Sfântului Pavel, a fi permanent la datorie. În Sfânta Evanghelie vameșul Zaheu, privit cu neîncredere de către concetățeni, se desprinde de pe calea obișnuită spre a se sui într-un sicomor ce poartă gândul la pomii raiului și simbolul lor la corabia lui Noe, amintind Biserica lui Dumnezeu, sau la lemnul Sfintei Cruci a Jertfei mântuitoare. De pe aceasta, el primește pe Mântuitorul în casa sufletului său spre a se împărtăși cu pocăință din ospățul darurilor Stăpânului ceresc. Cadrul evanghelic redă și pe acela al bisericii de lemn, în formă de corabie, din incinta spitalului, casă a vindecării.

În cadrul slujbei, Părintele Vasile Cucu, secretar eparhial și slujitor în această biserică din incinta spitalului, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor.

La finalul slujbei s-au binecuvântat prinoasele puse în cinstea Sfântului Ier. Grigorie Teologul, care a fost pomenit în această săptămână, și ale cărui moaște sunt așezate într-o raclă la loc de închinare în această biserică. Ele au fost primite în dar de la Eminența Sa Cardinalul Angelo Comastri, Vicarul General al Sanctității Sale pe lângă Cetatea Vaticanului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul vocal ,,Sfântul Ioan Hrisostom”, condus de domnul prof. Paul Krizner.

Înaltpreasfinţia Sa a transmis tuturor credincioșilor prezenți, conducerii Spitalului arădean, precum și bolnavilor de pe paturile de suferință, purtarea sa de grijă, rugând totodată pe Bunul Dumnezeu pentru toți cei care se ostenesc în cadrul acestei instituții medicale.

Părintele Vasile Cucu i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru popasul de suflet făcut în mijlocul celor aflați în suferință și pentru distincția oferită, asemenea și celorlalți părinți împreună-slujitori. Întrucât Părintele Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, și-a sărbătorit astăzi ziua de naștere, cu această ocazie, preotul și toți credincioșii l-au felicitat și i-au cântat ,,La mulți ani!”

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here