Mihai Fifor: „PSD va modifica în Parlament ordonanța privind suspendarea ratelor, astfel încât să fie în beneficiul românior“

Guvernul Orban copiază încă un proiect al PSD, dar o face prost și ratează încă odată adoptarea unor măsuri așteptate de români și de firmele afectate de epidemie. Amânarea ratelor la creditele bancare îndeasă profituri mai mai mari în buzunarul băncilor în loc să-i ajute pe cei care au nevoie de un răgaz pentru a-și reveni din criză.

„Suspendarea ratelor bancare decisă de guvernul PNL este o batjocură care în loc să ajute oamenii, umflă conturile băncilor! PSD va modifica și această OUG în Parlament, astfel încât să fie în beneficiul românilor.

Orban și miniștrii săi se dovedesc incapabili până și să copieze măsurile PSD. După măsură șomajului tehnic de 75% preluată prost și inaplicabilă în varianta guvernului liberal, acum și cea privind amânarea ratelor bancare se dovedește o cacialma! Nu servește interesul celor în nevoie – oameni ori companii – ci interesul băncilor!

Dobânda din perioada suspendării „se capitalizează la soldul existent”. Adică debitorii – populația și firmele – vor ajunge să plătească dobândă la dobândă! Pentru creditele imobiliare dobânzile sunt garantate de stat. Băncile deci, au garanție 100% că vor încasa banii și că profitul lor nu va fi afectat. Băncile scapă de cheltuielile și efortul pentru executarea debitorilor care nu-și pot achita creditele imobiliare. Prin decizia guvernului PNL, ANAF preia această responsabilitate.

Suspendarea plății ratelor bancare nu va putea fi solicitată de oricine ci doar de debitorii ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect”. Cine stabilește dacă veniturile au fost afectate? De la ce nivel se consideră că sunt afectate? Ce înseamnă indirect? Pe ce temei?

Sunt întrebări fără răspuns, care, însă, fac inaplicabilă măsura tocmai pentru cei care au mare nevoie de sprijin! Este revoltătoare preocuparea guvernării liberală de a oferi toate garanțiile posibile băncilor că-și vor menține profiturile în detrimentul oamenilor și al firmelor, chiar și acum, în această perioadă extrem de dificilă.

Practic guvernarea liberală a emis DEGEABA această OUG privind amânarea ratelor bancare. Clienții băncilor puteau să obțină singuri așa-zisele facilități, prin discuții directe cu banca.

Nu există deci nici un ajutor real pentru cei în nevoie!

Băncile însă câștigă de două ori!

Este dezgustător cum guvernul Orban în loc să vină în ajutorul oamenilor și al economie servește interesul băncilor care, în România,  fac cel mai mare profit din Europa“, declară senatorul PSD Arad Mihai Fifor.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here