Societăţile ACTIVO CONSTRUCT VEST SRL şi INTERMED UTILAJ lucrează, în ritm alert, pentru construcţia de noi drumuri comunale şi judeţene – reportaj realizat de Daniel Albu

Lucrările de asfaltare a drumurilor realizate de firma ACTIVO CONSTRUCT VEST SRL împreună cu INTERMED UTILAJ coordonate de domnul inginer George Medințu, continuă finalizarea construcțiilor de drumuri, poduri și podețe, în comunele din judeţul Arad. S-au finalizat lucrări în Şiria, Vladimirescu, Mişca, Brazii, Buteni şi Apateu, Caporal Alexa. S-au pietruit drumurile cu piatră de înaltă calitate de la cariera de piatră de la Dud, precum și cu asfalt de la Stația de preparat mixturi asfaltice din Pâncota.

Ne-am adresat câtorva primari privind lucrările din comuna pe care o conduc: 

Vesa Nicușor Vasile, primarul comunei Brazii: „S-au făcut multe lucrări în comuna noastră. Suntem mulţumiţi de lucrările efectuate la podeţe, gabioane, piatra pe lângă văi, indiguri cu piatră şi plasă. În satul Iacobini au fost asfaltate 4 străzi, urmând ca, în acest an, să terminăm lucrările de asfaltare pe toate străzile. Mai avem de lucru la un poduţ de 5 metri peste Valea Secaş şi la podeţe dalate – cu dale din beton, precum şi la 20 de podeţe tubulare de diferite dimensiuni şi şanţuri betonate pe străzile cu pantă”. Mulțumim pentru seriozitatea și lucrările de bună calitate executate de ACTIVO CONSTRUCT VEST în parteneriat cu INTERMED UTILAJ”.

Comuna Şiria

Sub coordonarea primarului Valentin Bot s-a asfaltat, în ultima perioadă, mai multe străzi din comuna Şiria.

Dorel Sorin Tomuţa, primarul oraşului Sântana: „Se lucrează într-un ritm alert la modernizarea drumurilor din localitatea Caporal Alexa. În total vor fi asfaltate 13,5 km de drumuri. Banii pentru modernizarea drumurilor din Caporal Alexa sunt din bugetul local. Atât eu, cât şi cetăţenii sunt mulţumiţi lucrările efectuate de constructor. De asemenea, suntem bucuroşi că se va începe lucrările pentru asfaltarea drumului judeţean Caporal Alexa – Şimand – Olari – Sânmartin”.

Haasz Tiberiu, primarul comunei Mişca: „Se continuă lucrările la poduri, podeţe şi şanţuri. Mai avem de asfaltat 2 km prin PNDL. Până în prezent lucrările sunt foarte bune. Vom încerca să accesăm, din nou, un alt program pentru introducerea apei, la Ministerul de Dezvoltare, care a fost blocat, din păcate, de actualul guvern”.

Aurel Bondor, primarul Comunei Apateu: „Am încheiat lucrarea cu succes. Am şi trimis la Bucureşti decontarea lucrărilor, iar oamenii din comuna nostră sunt mulţumiţi de ce s-a realizat. Noroc cu noul investitor, care a dus la bun sfârşit lucrările, în termen, pentru că altfel ieşeam din perioada de contractare şi se pierdeau banii. Suntem pe finalizare la o grădiniţă nouă finanţată prin Ministerul Educaţiei. O capelă la Berechiu, care este gata în proporţie de 80%. Mai avem de realizat podeţe în toate cele trei localităţi ale comunei Apateu şi aşteptăm fondurile europene pentru a realiza şi acest proiect. Ne bucurăm că am reuşit să achiziţionăm şi o maşină de pompieri de la Bucureşti performantă, chiar dacă nu este nouă”.

Mircea Theodor Braiţi, primarul comunei Buteni: „Din totalul de 7,5 km de drumuri mai avem de pus stratul al doilea pentru 2 km, urmând să lucrăm la şanţurile betonate şi accesul la gospodării, care vor fi tot din asfalt”.

Mihai Mag, viceprimarul comunei Vladimirescu: „S-a finalizat asfaltarea străzii Iulia, astfel încât cetățenii care locuiesc în Via Carmina vor putea avea un acces mai facil la DN 7. În cartierul Tineretului s-a lucrat la marcajele rutiere iar lucrările de asfaltare din cartierul de blocuri de pe strada Gării s-au finalizat”.

Modernizarea drumurilor judeţene

Despre lucrările de modernizare a drumurilor judeţene ne-am adresat domnului Iustin Cionca, preşedintele CJA, care ne-a declarat următoarele: „Aradul va beneficia de deschiderea unei noi sesiuni de finanţare din fonduri europene, pe care Guvernul o pregăteşte în vederea evitării riscului de dezangajare pentru perioada de programare 2014-2020. Este vorba despre Centura de Sud-Est a Aradului, care va lega autostrada, în Aradul Nou, de Vladimirescu. Proiectul a cărui valoare estimată este de 38 de milioane de euro prevede un pod peste Mureş şi pasaj peste calea ferată şi va ajuta la decongestionarea circulaţiei în Arad şi la scurtarea timpului petrecut în trafic. Aradul are şanse foarte mari de a beneficia direct, prin finanţarea Centurii de Sud-Est, aflată acum pe lista de rezervă, o prioritate a zonei noastre. Este o veste foarte bună pentru arădeni, finanţarea unui proiect de o asemenea anvergură va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării Aradului. Este un proiect de infrastructură major, care va fluidiza traficul şi va ajuta la o variantă de ocolire a Aradului, scoate mare parte a traficului greu din Vladimirescu, va fi o variantă la îndemână pentru arădenii din comunele aflate în apropierea municipiului. În acelaşi timp, această investiţie însemnă un impuls pentru economia locală, prin investiţii şi crearea de noi locuri de muncă.

Sânmartin – Șimand – Olari – Caporal Alexa

Drumul județean Sânmartin – Șimand – Olari – Caporal Alexa este în lungime totală de 23,478 kilometri. Începe din Sânmartin și traversează localitățile, Șimand, Olari și Caporal Alexa. Investiția va realiza un nou coridor între două zone din județul nostru și va lega comunele și satele din jurul orașului Sântana de Zona Liberă Arad – Curtici, dar și punctul de trecere al frontierei Vărșand, care este în apropiere. Va exista însă și un flux invers dinspre Curtici – Macea – Sânmartin înspre Zona Industrială din Sântana, iar lucrul acesta înseamnă că punem în concurență angajatorii din cei doi poli microregionali, iar din această concurență ne așteptăm la condiții mai bune pentru angajați și de salarizare și de muncă. Aceasta este una dintre strategiile asumate de actuala conducere a Consiliului Județean Arad: creșterea calității vieții oamenilor prin crearea de alternative care să îi avantajeze. Termenul pentru realizarea proiectului și obținerea tuturor avizelor este de 120 de zile de la semnarea contractului, iar durata de execuție a lucrărilor este de maxim 24 de luni.

Pâncota-Măderat-Șilindia-Târnova-Cuied-Luguzău-Buteni

Drumul județean Pâncota-Măderat-Șilindia-Târnova-Cuied-Luguzău-Buteni este în curs de modernizare! Consiliul Județean a adus fonduri europene pentru acest drum strategic al județului Arad, pe care l-a împărțit în două loturi: Arad-Șiria și Pâncota-Buteni.

Drumul judeţean Pâncota-Măderat-Târnova-Șilindia-Luguzău-Cuied-Buteni este modernizat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. Este un tronson de 31,3 km care nu a fost modernizat din anii ‘60, practic poate nu a fost modernizat niciodată așa cum trebuie. Se lucrează pe toate zonele, inclusiv zona de acostament, zona de terasament și la șanțurile de scurgere. Va fi practic un drum nou de la Pâncota la Buteni!

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad: ,,Și în perioada pandemiei, investițiile în infrastructura de drumuri județene e importantă. Chiar dacă acum suntem într-o perioadă foarte grea, ne pregătim ca în scurt timp viața să revină la normal, iar de acum normalizarea ține și de calitatea infrastructurii rutiere din județ. În calitate de președinte al CJA, îmi doresc și urmăresc ca lucrările executate să fie de bună calitate, iar acolo unde nu sunt, constructorul va trebui să le refacă pe cheltuiala sa. Nu avem prietenii cu firmele care execută lucrările, nu avem interese, ne preocupă doar calitatea lucrării și viteza cu care este executată. Le mulțumesc tuturor constructorilor care au înțeles exigența noastră și faptul că noi folosim bani publici și fonduri europene și nu ne permitem, mai ales în aceste vremuri dificile, să permitem lucrări de mântuială”, ne-a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

P.S.

Un drum judeţean foarte important pentru arădeni, şi nu numai, este Arad-Şiria, unde din păcate se tot amână modernizarea acestuia din cauza unor vicii de procedură. Sperăm ca autorităţile să rezolve problemele juridice, iar arădenii să poată circula în bune condiţii pe acest tronson de drum.         

Daniel Albu

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here