VICTORIA DE LA CHEIA DUPĂPIATRĂ, SAU ÎNTÂLNIREA MOȚILOR CU ISTORIA – Editorial de PETRU Z. DANCI

     Istoria noastră a fost foarte zbuciumată. Am luptat cu arma în mînă și avem atîția morți, atîtea oseminte, că- i fruntea grea de amintirea lor. Dar foarte multe sunt uitate, iar profesorii noștrii de istorie, ca și alții de altfel, sunt mult mai interesați de cadouri și alte interese meschine și cam uită să ăși facă datoria.

    CE A FOST LA CHEIA DUPĂPIATRĂ

   În județul Hunedoara, pe drumul dintre Brad și Cîmpeni, este comuna Buceș. Din Buceș la dreapta, spre Stănija drumul duce într-o zonă mirifică, numită Dupăpiatră unde s-a scris una dintre paginile glorioase ale istoriei noastre. Zona este de fapt o posadă care amintește de victoria lui Basarab asupra lui Carol Robert de Anjou. Mulți numesc bătălia de aici drept Posada Moților. Vă voi spune și de ce.

     Revoluția de la 1848 a cuprins Țara Moților iar aceștia s-au organizat militar, sub conducerea lui Avram Iancu și a bravilor săi tribuni. Trupele maghiare sub conducerea lui Imre Hatvani, după unii maior iar după alții general,  au încercat să îl prindă pe Iancu în Abrud, dar acesta a înțeles intenția lor s-a retras spre Brad și a reușit să îi ducă pe Valea Cheii. În locul numit Dupăiatră, o strîmtoare cu pereți înalți și abrupți înțestați de păduri a fost organizată ambuscada. Capătul din spate a fost repede blocat, iar trupele maghiare, cu un efectiv de circa 7000 de ostași au încercat să fugă în față, spre Brad. Spre ghinionul lor acolo se afla preotul tribun Simion Groza cu circa 2000 de pușcași și lăncieri. De pe versanți au început să cadă copaci și pietre. Cei care prăvșleau pietrele și copacii erau femeile, copii și bătrînii din satele din jur. Se spune că o piatră mai mare, la masa și viteza cu care venea făcea praf o căruță.  Din toată trupa maghiară au scăpat doar șapte printre care și Hatvany. Și aici cătanele maghiare, neîntrecute în atrocități și- au pierdut ciucurii, nu numai pe drumul Sătmarului. Au căzut în lupta și femei precum preoteasa de la Mihăileni.

    CINSTIREA VICTORIEI

  Pe locul unde a fost ambuscada a fost ridicată o troiță din marmură pe care scrie ,,AICI ROMÂNII MOȚI SUB CONDUCEREA LUI AVRAM IANCU ȘI A TRIBUNILOR SĂI AU LUPTAT ȘI AU ÎNVINS ÎN REVOLUȚIA ROMÂNĂ DE LA 1848 – 1849. ROMÂNE ȚINE MINTE! HONOR ET PATRIA!

   În fiecare an, în prima duminică din luna iulie, pe acel loc, moții sărbătoresc victoria de la Cheiadupăpiatră venind în număr foarte mare. Are loc o ceremonie religioasă de comemorare a eroilor după care Batalionul de vînători de munte din Brad defilează în fața mulțimii adunate, în ritm de fanfară. Pînă în urmă cu cîțiva ani, era organizat un exercițiu tactic, o ambuscadă cu militari, TAB uri, cu militari coborînd pe tiroliană. De remarcat că televiziunile centrale eludează de ani buni evenimentul. A participar doar o televiziune locală, la care crainicul spunea că moții s-au luptat cu austro- ungarii.

   Anul aceste evenientul nu a avut loc, speranța este ca va avea loc anul viitor.

 PETRU Z. DANCI

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here