Imposibila masă critică – Editorial de Ioan Iercan

Aș vrea să înțeleagă cei care citesc acest articol ce este masa critică fără să intru în filosofii și explicații docte și fără să încerc o definiție. Așadar, o explicație, nu o definiție.

Masa critică este o sintagmă folosită în sociologie și în politologie, dar nu numai, atunci când se vorbește despre acumularea unor valori pentru a putea genera o schimbare. Și nu e vorba de o schimbare oarecare, ci de o schimbare fundamentală. Așa cum ar fi nevoie în prezent la o schimbare a societății umane.

          Cred că fiecare om cu puțină minte își dă seama că omenirea a ajuns într-un impas generat de multe cauze pe care nu încerc să le precizez acum și aici. Cert este că destui oameni au înțeles că lucrurile merg prost în întreaga lume și dezordinea care izvorăște cu fiecare eveniment este generată de instabilitatea sau eliminarea valorilor fundamentale care au guvernat cât de cât până acum omenirea.

          Se vorbește despre noua ordine mondială dar nimeni nu încearcă să dea soluții pentru a se ajunge la această nouă ordine.

Pentru schimbare se folosește mai nou termenul resetare. Dar nu se spune cam ce ar trebui făcut concret pentru a se face resetarea lumii. Parole, parole, vorba cântecului.

Atât timp cât factorul determinant îl reprezintă profitul, fiecare trage spuza pe profitul lui, fie el uriaș sau mic și nu pe găsirea unor soluții care să ducă la schimbare.

De ce? Pentru că schimbarea pe care ar aduce-o așa-zisa resetare i-ar putea afecta pe mulți: popoare, oameni de afaceri, lideri mai mult sau mai puțin mondiali, oameni de rând, etc. etc. și atunci de ce schimbare?

          Simplu: pentru că lucrurile nu merg bine în lume. Prea multă sărăcie, ca să nu spun din ce în ce mai multă sărăcie. Prea multă nesiguranță a zilei de mâine, prea mari schimbări generate de tehnologie în gestionarea forței de muncă, prea multe inegalități între oameni, între rase, între popoare. Această nesiguranță poate duce la revolte din ce în ce mai mari și mai multe, iar acea necesară nouă ordine mondială s-ar putea transforma într-o nouă dezordine mondială. Această dezordine va fi din ce în ce mai greu de gestionat și Apocalipsa biblică ar fi la doar doi pași de omenire. Probabil că trebuie să se întâmple profețiile biblice.

          Există câțiva oameni care înțeleg această prezentă deja nouă dezordine mondială și înțeleg marea nesiguranță în care a intrat omenirea. Dar aceia sunt mult prea puțini. Pentru a se putea gestiona ordinea mondială ar fi nevoie de o masă critică la nivel mondial. Doar acea masă critică ar putea duce la o schimbare în bine a societății umane, ar putea duce la acea resetare de care se pomenește mereu, la tot felul de întâlniri, mai mult sau mai puțin internaționale, dar totul rămâne teorie și nimic nu se întâmplă în fond.

          Și din nou de ce? Pentru că sunt prea mari și multe interese care vor să mențină acest statu quo în lume. Unora le merge bine și prea puțin le pasă lor de schimbările dramatice prin care trece omenirea. Întrebarea fundamentală este: se poate realiza acea masă critică necesară pentru a opri omenirea să se autodistrugă? Greu, ca să nu spun imposibil de răspuns. Pentru că acea masă critică nu înseamnă doar număr. Masa critică presupune putere, inteligență, experiență și știință politică, curaj, voință, organizare ireproșabilă la nivel mondial, dar mai ales lideri care să adune masele în jurul lor. Dar nu gloate necontrolabile de derbedei, ci oameni inteligenți, hotărâți, responsabili, care să lupte chiar cu prețul vieții pentru salvarea omenirii. Pentru că despre asta este vorba.

          Masa critică trebuie să fie o forță mai puternică decât cei care astăzi conduc omenirea spre dezastru. După cum stau lucrurile astăzi, acea masă critică este imposibilă.

Dar mâine? Întreb și eu, pentru că speranța moare ultima. Aș fi tare curios câți dintre voi ați intra în acea masă critică. Nu cu vorbe, ci cu fapte și cu toate riscurile de rigoare.

Ioan Iercan

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here