,,Boxul performanță și sacrificiu,, – campionul Alberto Biro

Mă numesc Alberto Biro și m-am născut în orașul Arad, iar la vîrsta de 3 ani am plecat împreună cu părintii mei în Portugalia sperând la un trai mai bun. În anul 2007, de ziua mea, am primit cel mai frumos cadou și anume, tata m-a dus la un club de box.

Din acel moment a început pasiunea și ascensiunea mea în cadrul acestui sport. La început am abordat boxul din perspectiva auto apărării, însă cu trecerea timpul, tata și antrenorul meu de atunci au observat un potențial mult mai mare în mine, fapt ce s-a concretizat ulterior in rezultate din ce in ce mai bune.

Astfel am început să am un șir de meciuri și totodată de victorii pînă am ajuns la un nivel de unde puteam spera la europene și mondiale. Din păcate Portugalia este o tară care din punctul meu de vedere nu este propice boxului, ci mai mult fotbalului.

În anul 2013, am hotărât cu tatăl meu să mă întorc în țară, în orașul Ploiești și să merg la un antrenor renumit, Titi Prosop. Încă din primul an am înregistrat performanțe notabile reușind să obțin locul 3 la Campionatul European.

În 2014, am reușit încă o mare performanță, să ies vicecampion european, dar cea mai mare performanță a mea pentru care am muncit enorm am înregistrat-o în anul 2015 cînd, am reușit să ocup locul 3 la Campionatul Mondial.

A urmat apoi un transfer al meu la Bacău, unde am continuat să îmi mențin performanțele pe plan national, fiind de 7 ori campion național și câștigând de 7 ori cupa României, având un palmares de 112 meciuri din care câștigate 102.

Ultimul rezultat notabil pe plan european a avut loc în anul 2018 la Campionatul European U22 unde mam clasat pe locul 3. Din păcate a urmat apoi și o pauză, cauzată și amplificată semnificativ de pandemie peste care s-a suprapus și o lipsă de susținere materială în acest sport de care aș fi avut nevoie stringentă. Așa am început să îmi caut de lucru fiind nevoit să muncesc nu doar in ring, ci și in afara lui, aspect destul de anevoios pentru un sportiv ce are nevoie de întreaga energie si concentrare ca să obțină cele mai înalte rezultate în box.

Am ajuns să îmbin munca cu sportul să lupt în ring, să depun tot efortul necesar la locul de muncă si cel mai greu să ma lupt cu neajunsurile materiale pe care le întâmpini în practicarea acestui sport ca sa mă mențin pe linia de performantă a acestui sport curajos și inteligent, pe care îl reprezintă boxul.

Cu toate acestea chiar dacă antrenamentele mele au fost momentan afectate scăzând de la 11 antrenamente pe săptămâna , la 3, am parte de o susținere emoționala puternică, care mă motivează enorm, susținere ce vine din partea soției mele minunate, care îmi va dărui anul acesta cel mai frumos cadou si anume, fetița noastră.

Totodată mai am parte și de o susținere specială din partea antrenorului meu , o persoană de nota 10 care mă înțelege, mă susține si care cunoaște la modul real si profund greutățile cu care se confrunta sportivii din sfera acestei nobile arte cum mai este numit boxul.

Pe această cale țin să îi mulțumesc antrenorului meu Ruben Stoia pentru toate eforturile de susținere pe care le face pentru mine, dar și pentru toți sportivii săi.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here