Gheorghe FALCĂ: Noua Politică Agricolă Comună asigură o creștere a subvențiilor pentru fermierul din România!

„Romania va beneficia de o creștere pe hectar de circa 20 € pana in anul 2027”, este vestea pe care europarlamentarul Gheorghe FALCĂ (PNL/PPE) a transmis-o de la Strasbourg, acolo unde s-a votat în sesiune plenară noua Politică Agricolă Comună (PAC).

„Pentru perioada 2021-2027, România dispune de o alocare totală de aproximativ 22 de miliarde de euro (prețuri curente) pentru agricultură și dezvoltare rurală, distribuite astfel: 14 miliarde euro prin Fondul European de Garantare Agricolă (pilonul I – plăți directe); 7 miliarde pentru dezvoltare rurală prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (pilonul II – dezvoltare rurală) și 692 de milioane de euro din pachetul de redresare post-Covid, NextGenerationEU, pentru perioada 2021-2022.

Noua politică agricolă comună își propune să promoveze un sector agricol durabil și competitiv, care să asigure fermierilor un nivel de trai decent și să pună la dispoziția societății hrană sănătoasă și durabilă”, punctează Gheorghe FALCĂ.

Europarlamentarul român arată, de asemenea, și că: „Noua Politică Agricolă Comună (PAC) a fost concepută astfel încât să se asigure că sprijinul financiar este mai bine direcționat către cei care au cea mai mare nevoie de el. Astfel, aceasta asigură o distribuție mai echitabilă a sprijinului PAC, în special către fermele familiale mici și mijlocii și tinerii fermieri”.

Tranziția spre un sector agricol mai verde și mai modern este, de asemenea, o prioritate a noii politici europene. „Este extrem de important să investim și să direcționam sectorul agricol european într-o eră mai verde și modernă. Este însă la fel de important să revenim la tehnicile tradiționale, pe care fermierii le folosesc de mii de ani, precum rotația culturilor, care sporește considerabil menținerea carbonului în soluri și care s-a dovedit mult mai prietenoasă cu mediul decât tehnicile folosite în prezent. Prin redistribuirea a 10% din plățile directe în favoarea fermelor mici și mijlocii, noua PAC protejează modul de viață al familiei tradiționale din satul european”, a explicat FALCĂ.

Nu în ultimul rând, FALCĂ a arătat că se va direcționa minim 3% din alocări „către încurajarea tinerilor de a deveni fermieri pentru a asigura continuitatea vieții rurale și reînnoirea generațiilor în mediul rural. Concret: Romania are acum șansa și oportunitatea să devină numărul 1 în UE la producția de vin, acum fiind pe locul 6 și 12 mondial și de asemenea să investim în produse cu denumire de origine protejată sau indicație geografică protejată, în prezent avem 10 produse precum salamul de Sibiu, magiun de Topoloveni sau salata cu icre de știucă din Tulcea”.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here