Solista Iulia Toma, pe scena Filarmonicii de Stat din Arad – fantezie, naturalețe și spirit artistic Concertul nr. 23 pentru pian și orchestră KV. 488, în La major

Filarmonica de Stat din Arad a avut un concert mozartian minunat cu protagoniști arădeni în data de 28.04.2022 . Concertul a debutat cu solista Iulia Toma care a interpretat cu fantezie, naturalețe și spirit artistic Concertul nr. 23 pentru pian și orchestră, KV. 488, în La major.  

De la eleganța primei părți, la improvizația candețială, tristețea părții a doua și vitalitatea ultimei părți, fiecare notă a fost măiestrit articulată de către pianistă. Astfel încât, publicul a avut parte, pentru un moment, de o deconectare de la viața cotidiană și o submersie în frumos, simplitate și emoție. Iulia Toma este Dr. în interpretare pianistică, asistent universitar la Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara, Universitatea de Vest și studentă în ultimul an la Universitatea de Medicină și Farmacie, Victor Babeș.

Dirijorul Radu Zaharia, alături de orchestra filarmonicii, au fost efervescenți pe mai departe în Simfonia nr. 40, K. 550, în sol minor. Lucrarea muzicală este o capodoperă prin caracterul vizionar pe care îl întipărește în auzul ascultătorilor. Începând cu partea întâi elementul ritmic al ideii muzicale a devenit elementul de bază al mișcării în urechea ascultătorilor. Alături de seninătatea și grația părții a doua, trăsăturile întunecate ale menuetului și polifonia ultimei părți, dirijorul și orchestra filarmonicii de stat din Arad au reafirmat genialitatea și unicitatea personalității compozitorului. Publicul a fost inundat de valul muzicii mozartiente interpretate și dirijate de tineri artiști, iar răspunsul a fost revigorant și electrizant prin tropotul de aplauze viguroase la finalul fiecărei piese muzicale.

Vasile Rus, Șef Servicii Școala Populară de Artă

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here