Senatorul Eusebiu Pistru: Despre secetă și măsurile luate

Senatorul Eusebiu Pistru subliniează: Indiferent cât de severă este seceta producția internă acoperă consumul intern, iar România va exporta doar ceea ce depășește necesarul cetățenilor români.

În plus, ministrul Daea a luat rapid 3 măsuri pentru fermieri:

1) Pe terenurile calamitate se poate recolta și pot începe lucrările pentru noile culturi– doar pe 5% din suprafață se menține cultura afectată ca probă pentru acordarea subvențiilor

2) A solicitat și a obținut de la Comisia Europeană ca avansul pentru subvenții acordat în luna octombrie să crească de la 50% la 70% – 85%,diferența urmând a fi dată începând cu luna decembrie .

3) Fermierii pot lua acum credite de trei ori mai mari decât valoarea subvenției,pe baza adeverinței de la APIA, pentru a face lucrările agricole necesare, prin programul de 3 x subvenția garantat de stat.➡️Cu privire la suprafața calamitată de secetă. 🔴Procesul de evaluare este în plină derulare. Termenele de depunere a documentațiilor privind culturile afectate de secetă sunt: 30 august pentru grâu și 15 decembrie pentru porumb și floarea soarelui.Este deci prematur să se avanseze cifre acum! Mai ales pentru că unele zone pot fi calamitate în următoarele săptămâni. După inventarierea tuturor raportărilor se va ști exact cât din suprafața agricolă este afectată de secetă pentru a putea fi luate măsurile de sprijin pentru fermieri. ➡️Despre secetă și necesarul de consum intern. 🔴Foarte important! Indiferent cât de mare ar fi seceta, producția națională este mai mult decât suficientă pentru nevoile de consum intern.De exemplu, în anul 2020, când a fost o secetă mult mai severă decât în anul curent, chiar dacă producția agricolă a fost cu 30-40% mai mică decât în mod obișnuit, necesarul intern a fost acoperit.Producție 2020 Necesar de consum România➡️Grâu 6.410.194 tone 4.480.000 tone➡️Porumb 10.152.641 tone 6.396.000 to ne➡️Fl. Soarelui 2.204.312 tone 1.177.000 tone 🔴În plus, Ministrul Agriculturii a anunțat deja că va lua măsuri astfel încât România să exporte doar ceea ce depășește necesarul pentru cetățenii români.Nimeni nu poate exporta fără a exista un control din partea instituțiilor statului – Exportul de produse agricole se face în temeiul unei licențe de export.

Respingerea atacurilor privind impozitarea contractelor part-time. 🔴Măsura prevede că niciun salariat din România nu poate plăti contribuții sociale mai mici decât cele stabilite la nivelul salariului minim brut pe țară (2.550 lei). În guvernarea anterioară a PSD când s-a mai aplicat această măsură, au fost scoase la lumină din economia gri, peste 600.000 de contracte de muncă, unde angajatorul îl plătea pe contract pe salariat doar pentru 2 ore, iar diferența i-o plătea „în mână”, adică la negru. În acest fel, angajatorii păcăleau și statul (prin diminuarea sarcinii fiscale), dar îl păcăleau și pe angajat, prin diminuarea pensiei viitoare.În urma aplicării măsurii de la 1 ianuarie, angajații care au unul sau mai multe contracte part-time a căror valoare totală e mai mică de 2.550 lei, contribuții sociale aferente fiecărui contract part-time vor fi calculate la nivelul salariului minim brut pe țară.

Important: Măsura nu se aplică în următoarele situații:1) Angajatul are un alt contract cu normă întreagă, pe lângă cel part-time. (în acest caz, veniturile depășesc valoarea salariului mimim brut)2) Angajatul are două sau mai multe contracte part-time a căror valoare totală depășește salariul minim brut pe țară (pe normă întreagă)

Atenție: raportarea calului la salariul minim brut nu se face decât pentru CAS și CASS, nu și pentru Impozit și nici pentru Contribuția Asiguratorie pentru Muncă (CAM).Deci impozitul și CAM se vor calcula la valoarea contractului part-time. 🔴Respingerea atacurilor.➡️Muncești 2 ore și PSD-PNL-UDMR te taxează pentru 8 ore?➡️Fals! Cine are contract de doar 2 ore nu e taxat pentru 8 ore, ci e taxat la nivelul salariului minim.(Pot fi contracte de două ore, cu valoare mai mare decât 1/4 din salariul minim, adică echivalentul pentru 8 ore e mai mare decât salariul minim – în acest caz, contribuțiile se calculează la valoarea salariului minim, nu la valoarea echivalentă pentru 8 ore)🔴Impozitul se calculează la valoarea contractului part-time de 2 ore, nu la valoarea salariului minim și nici la valoarea echivalentă pentru 8 ore.Doar contribuțiile sociale (CAS și CASS) se calculează la nivelul salariului minim brut. Dacă persoana respectivă are alt contract cu normă întreagă sau mai multe contracte part-time de 2 ore a căror valoare e cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară, calculul contribuțiilor se va stabili pentru cele 2 ore din contractul sau contractele part time, nu pentru 8 ore.➡️Locatarii din blocuri vor trebui să plătească mai mulți bani pentru o femeie de serviciu care lucrează doar 2 ore dimineața?🔴În primul rând e foarte puțin probabil ca o femeie de serviciu să lucreze pentru un singur bloc de locuințe.De regulă lucrează pentru mai multe, iar valoarea lor totală depășește salariul minim brut pe țară. În acest caz, nu se schimbă nimic – nici femeia de serviciu, nici asociațiile de proprietari nu vor plăti nimic în plus.

Presupunând totuși că femeia de serviciu lucrează doar la un singur bloc, ceea ce e foarte puțin probabil, valoarea maximă care se va plăti în plus la salariul femeii de serviciu este de 670 de lei/lună, dar această sumă poate fi mult mai mică, în funcție de valoarea contractului part-time. În acest caz la un bloc de locuințe de nivel mediu (3 scări de bloc) sarcina suplimentară pe fiecare apartament va fi de maxim 5 lei/lună.➡️Taxele la un contract de muncă part-time cresc de la 200 de lei la peste 1.000 de lei?🔴Cei care fac astfel de calcule fac și multe greșeli și aplică măsura la toate taxele aferente unui salariu, deși în realitate măsura se aplică doar în privința CAS și CASS, nu și la alte taxe sau impozite aferente salariului.Exemplele date de cei care atacă măsura și care iau în calcul salarii pentru contracte part-time mai mici de 638 de lei sunt greșite. Salariul minim brut pentru care se poate încheia un contract part-time de 2 ore, salariul minim care se poate aplica este de 638 de lei (adică 1/4 din salariul minim brut pe țară).

Pentru această sumă în prezent CAS și CASS reprezintă 223 de lei. Daca salariatul nu deține alte contracte a căror valoare totală să fie egală cu cu salariul minim, atunci de la 1 ianuarie 2023, pentru contractul respectiv de 2 ore va plăti CAS și CASS în valoare de 893 de lei, respectiv cu 670 de lei în plus. Impozitul pe venit și contribuția asiguratorie pentru muncă se vor plăti în continuare la valoarea contractului part-time, spune senatorul Eusebiu Pistru.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here