Acordul de Brexit a fost semnat de către președinții Comisiei și Consiliului European

Ursula von der Leyen, împreuna cu Charles Michel, președinții Comisiei și Consiliului European, au semnat vineri, 24 ianuarie 2020 acordul cu privire la Brexit, aprobat de către Regatul Unit, pentru a permite ratificarea sa de către Parlamentul European.

„Împreună cu Charles Michel am semnat acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, deschizând calea ratificării sale de către Parlamentul European”, sunt mărturiile președintei Comisiei Europene pe contul său de Twitter.

Cu acordul oficial al Ursulei von der Leyen şi al lui Charles Michel, textul va fi supus acum atenţiei Parlamentului European în 29 ianuarie pentru ratificare. Iar, apoi, joia viitoare, diplomaţii statelor membre ale UE vor aproba în scris raportul, asigurând astfel retragerea în ordine a Marii Britanii în 31 ianuarie la miezul nopţii, scrie Agerpres.

„Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol în calitate de parteneri şi aliaţi”, a subliniat preşedintele Consiliului într-un tweet pe contul său oficial. El a adăugat în franceză:„Ţin să scriem această nouă pagină împreună!”.

Regina Elisabeta a II-a şi-a dat joi consimţământul pentru textul care reglementează modalităţile separării după 47 de ani de apartenenţă a Marii Britanii la UE.

Acordul va fi trimis la Londra pentru a fi semnat și parafat de Boris Johnson.

Parlamentul European va fi ultima instanţă care se pronunţă cu privire la acord. Eurodeputaţii membri ai Comisiei pentru afaceri constituţionale au recomandat joi seara cu o foarte largă majoritate de 23 de voturi, împotriva a trei aprobarea textului în sesiune plenară la 29 ianuarie.

Separarea oficială este însoţită de o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului 2020. Regatul Unit va continua să aplice reglementările UE în această perioadă, fără a lua parte totuşi la deciziile comunitare.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here