BUTENIUL ZILELOR NOASTRE, articol realizat de Petru Z. Danci

Buteniul a fost, cîndva, o comună model pentru întreg județul Arad, percum și pentru fosta regiune Crișana. Centrul comunei impresiona atit prin cladirile de stat cît și prin locuințele și magazinele comercianților. Exista și un club al meseriașilor organizat de zecile de mici meseriași, în stil englez, singurul din județ. Corul era renumit în toată țara iar fanfara participa la toate festivitățile naționale de la Alba Iulia, precum și din Arad. Exista și un local, numit cafana lui Sebestian, un local select cum numai în Arad existau asemenea localuri. Pe timpul regiunii Crișana,  Buteniul era comuna fruntașă pe regiune. Ar fi multe de spus dar văzînd cele actuale, pot spune că la ora actuală Buteniul a ajuns în stare jalnică. Fostul senator și prefect, Avram Crăciun, spunea în urmă cu cîțiva ani, că Buteniul este cea mai nenorocită comună din județ.

Corul căminului cultural

    Dar să le luăm pe rînd pe toate. Corul căminului cultural nu mai există de dinainte de evenimentele din decembrie. De asemenea nici cele două coruri ale Bisericii Ortodoxe. Aceiași soartă o are și fanfara. Căminul cultural, cămin cum puține comune în țară au, este într-o stare deplorabilă, în sala de spectacole nu   s-a mai făcut nimic de la inaugurarea din 1968. De remarcat că la Căminul  Cultural din Buteni nu există nici o formație artistică. Moroaca este într-o ruină inimaginabilă factorul determinant a fost fostul primar, mare butincean, Ioan Motrea, vestit pentru chefurile de la Zugău cu animatoare și taraf.

    În Buteni nu există nici un investitor major iar micii meseriași au dispărut cu totul. Piațul de produse agricole nu mai există tîrgul de animale demult a fost închis. Peste tot ruină. Aproape două sute de case sunt nelocuite, unele stau să se darîme cu acordul tacit al actualilor edili. Șanțurile de scurgere a apei sunt  peste tot necurățite. Pîraiele ce trec prin comună sunt focare de infecție în care se aruncă toate mizeriile și de multe ori degajă un miros pestilențial.

    Străzile în mare majoritate arată jalnic, nu rețea de apă, nu canalizare nu asfalt. Și cînd te gîndești că comuna Dezna are toate utilitățile de zece ani.

  Ceea ce este că Buteniul se află într-o stare deplorabilă, bine spusă de către Avram Crăciun. Dar ceea ce este la butinceni caracteristic este fălia iar dacă aceasta s-ar putea exporta, nu ar avea OPEC ul petrol cîtă fala au butincenii!

PETRU Z DANCI

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here