Avram Crăciun, un om pentru eternitate! -Editorial de D. Zăvoianu

Vestea a venit ca o lovitură de șiș, pe neașteptate. Am rămas siderat, fară putere și forță de regret. Și, cât îmi părea de rău. Revenind la realitate, eram înmărmurit de durere.
Doar cu puține zile în urmă ne-am întâlnit. El și eu la cumpărături. Nu părea să aibă nimic și nici nu avea atunci. Boala lovește hoțește când te aștepți cel mai puțin. Și, el din păcate, nu a mai avut nici o șansă. Destinul i l-a hotărât, această molimă ascunsă vicleană și neiertătoare.

Ne cunoșteam de vreo 50 de ani. El devenise director economic al Direcţiei Agricole. Nu erau încă vremuri grele, dar aveau să vină. A trebuit să le facă față pus de împrejurări, într-o funcție importantă.

Cu vocea blândă, dar convingătoare, a știut să apere interesele județului, în fața unora care nu prea aveau milă. Ei reprezentau vrerea conducătorului, iar el trebuia să le facă față, cu diplomaţia specifică, pentru că s-a născut, a crescut, ca un om din popor. Numai că avea pregătire academică, fiind un economist și un slujitor al agriculturii de netăgăduit. Acesta era omul doctor economist Avram Crăciun atât înainte, cât și după Revoluția din Decembrie 89. Și, atunci, după puteri și-a consacrat știința slujirii intereselor agriculturii și a oamenilor săi.

De numele lui se leagă, după revoluție, organizarea și înființarea unor complexe și combinate agricole moderne, care fac astăzi cinste județului nostru.

Totodată a fost unul din fondatorii organizației arădene a PDSR, devenit apoi PSD, pentru că, acolo a crezut că poate avea sprijin politic pentru a sluji mai bine semenii.
A fost răsplătit cu funcții de înaltă răspundere – de două ori prefect al județului Arad și tot de două ori ales senator.
Și-a iubit cu nesaț moții săi, din rândul cărora s-a ridicat.
L-am însoțit de mai multe ori și am trăit momente înălțătoare de patriotism, la Abrud, în casa în care a fost martirizat, în 1949, prefectul Dobra. Sau, la Iosășel, pe malul Crișului Alb, unde a fost spânzurat Buteanu, cât și la mari praznice, de Ziua Naţională, la Alba Iulia, sau la Târgul de la Găina.
Avram Crăciun a fost unul dintre înflăcărații organizatori ai acestor evenimente.
Vocea sa blândă, tărăgănată, ca un cântec de tulnic, domoală, vorba bună, pe care o găsea să le-o spună celor din jur, i-au atras prețuirea. Pentru toate acestea, Avram Crăciun va rămâne o personalitate remarcabilă a județului Arad, care își va găsi loc în istoria acestor meleaguri.
D. Zăvoianu

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here