Mult zgomot pentru nimic! (n.n. Falcă și Bibarț) – editorial de Ioan Iercan

Vă spun o povestioară.

         Acum vreo zece ani am mers la Primăria Aradului la primarul Gheorghe Falcă să îl rog ceva, un ceva ce m-au rugat locuitorii din zona în care locuiesc. Care era problema?

         Pe trecerea de pietoni de la actualul Liceu Informatic pe Bulevardul Iuliu Maniu au murit opt oameni. Loviți de mașinile care circulau pe bulevard. I-am spus primarului Gh. Falcă problema: să se instaleze niște semafoare la locul cu pricina.

De la Ana la Caiafa!

         Mnealui, primarul, m-a trimis să rezolv problema la un birou. Cei de la birou m-au expediat la alt birou, apoi la alt birou și am fost plimbat de la Ana la Caiafa, dar n-am rezolvat nimic. I-am relatat primarului aventura și mi-a spus că o să se ocupe el. Cum s-a ocupat moșu’ din groapă, așa s-a ocupat și primarul, acesta fiind viu.

         Nu intru în amănunte. Peste ani, m-am întâlnit întâmplător cu actualul primar Călin Bibarț, pe atunci primar interimar. I-am zis și lui că ar trebui instalate niște semafoare la trecerea de pietoni de care v-am povestit. Au trecut câteva luni și semafoarele au fost instalate. S-au instalat prost, dar s-au instalat. Nu le-a instalat primarul Bibarț, ci niște muncitoritotal neinspirați.  

         Pe vremea când nu erau semafoare de-o parte și de alta a bulevardului s-au pus niște limitatoare de viteză înaintea trecerii de pietoni. De-o parte și de alta a bulevardului. Erau atât de minuscule aceste limitatoare încât șoferii nici nu le băgau în seamă și mergeau cu viteza pe care o voiau ei, pentru că acele limitatoare nu-i deranjau deloc. Drept urmare, au mai murit trei oameni pe trecerea de pietoni.

         În fine, azi avem semafoare. Dar avem și limitatoare de viteză. Ce rost mai au acele limitatoare? Vă spun eu: când trec mașinile peste ele fac un zgomot asurzitor. Ce zic cei care locuiesc în preajmă de-o parte și de alta a bulevardului? Înjură și blestemă pe cei care nu rezolvă problema cu limitatoarele.

Mai este primarul Bibarț la fel de prompt?!

Cine trebuie să rezolve problema? Răspunsul e simplu: primăria. Mai este primarul Bibarț la fel de prompt cum a fost când i-am povestit de trecerea de pietoni și de semafoare?

Adaug la această întrebare recenta discuție despre zgomotul din oraș, discuție în care arădenii erau anunțați că se vor face toate demersurile posibile pentru ca în Arad să fie cât mai puțin zgomot. Iată că primăria are ocazia să dea un exemplu de felul cum trece de la vorbe la fapte. Pentru că la ora actuală pur și simplu nu mai au niciun rost și fac mult zgomot pentru… nimic.

Sper că cei care „locuiesc” la primărie și nu au limitatoare de viteză prin preajmă să audă și să rezolve o problema extrem de simplă. Dar nu la paștele cailor, precum fostul primar Gheorghe Falcă.

Ioan Iercan

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here